niedziela, 7 lipca 2013

comber porzeczkowy z bakaliami


Wracają upały. I ani mi w głowie ciasta z masami. W sumie to miałam dziś nic nie piec ale zrobiłam mały spontan i wyszedł taki comber. Bardzo smaczny, wilgotny, przepełniony bakaliami. Swoją konsystencję zawdzięcza dodanemu do ciasta dżemowi porzeczkowemu. Takie ciasto na szybko do herbatki. W piekarniku siedzi jeszcze murzynek z jabłkami a na swoją kolej czekają już kurczak faszerowany i pasztet z brokułami. A miałam mieć dziś wolne.... Korzystam więc z chwili przerwy i zapraszam na kawałek ciasta.

Składniki:
  • 190 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka i 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki mleka
  • garść posiekanych suszonych śliwek
  • garść posiekanych orzechów
  • garść rodzynek
do dekoracji:
  • czarne i czerwone porzeczki
  • 50 g pastylek czekoladowych
Masło, cukier, mleko i kakao zagotować, wystudzić. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka,  dżem, masę kakaową, mąkę z proszkiem i zmiksować. Wsypać bakalie, wymieszać. Przelać do foremki na comber lub keksówki i piec około 40 minut w 170*C. Przestudzić. Pastylki czekoladowe rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto. Udekorować porzeczkami.


1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up