Wracają upały. I ani mi w głowie ciasta z masami. W sumie to miałam dziś nic nie piec ale zrobiłam mały spontan i wyszedł taki comber. Bardzo smaczny, wilgotny, przepełniony bakaliami. Swoją konsystencję zawdzięcza dodanemu do ciasta dżemowi porzeczkowemu. Takie ciasto na szybko do herbatki. W piekarniku siedzi jeszcze murzynek z jabłkami a na swoją kolej czekają już kurczak faszerowany i pasztet z brokułami. A miałam mieć dziś wolne.... Korzystam więc z chwili przerwy i zapraszam na kawałek ciasta.
Składniki:
- 190 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka i 1 łyżka mąki
- 4 łyżki mleka
- garść posiekanych suszonych śliwek
- garść posiekanych orzechów
- garść rodzynek
- czarne i czerwone porzeczki
- 50 g pastylek czekoladowych
ciekawie wygląda:)
OdpowiedzUsuń