Czy to egoizm samemu sobie zrobić tort na urodziny? Może i tak, ale torty robić lubię i każdą okazję wykorzystam. Dziś zrobiłam tort improwizację, prepis wymyślałam na bierząco. Wyszło świetnie- puszyście, lekko i kremowo. Ciasto z dodatkiem zdrowego oleju rzepakowego i leśnych owoców. Biszkopty nasączane winem, przekładane kremem z mascarpone. Uwielbiam takie nietłuste lekkie wypieki. Bardzo polecam.
Składniki:
na ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- 1 paczka podłużnych biszkoptów
- 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina
- 50 ml rumu
- 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki
Ciasto ułożyć na paterze, zapiąć obręcz od tortownicy. Nasączyć częścią ponczu. Rozsmarować konfiturę. Wyłożyć 1/3 kremu. Biszkopty moczyć w ponczu i układać szczelnie na kremie. Wyłożyć kolejną 1/3 kremu i znowu nasączane biszkopy. Na wierzchu rozsmarować krem. Schłodzić.
na wierzch:
wygląda świetnie, chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńLekki, letni... pyszny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmniam <3
OdpowiedzUsuńJaka wielkość formy? Lidia
OdpowiedzUsuńLidio 21 cm:)
UsuńZamówiłabym takiego torta chętnie…….ale takich tortów w Göteborgu nie ma,więc nic mi nie pozostaje jak samemu spróbować…….
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny