murzynek z jabłkami


Mokre ciasto o wyglądzie zakalca. W smaku jednak dobre, takie prawdziwe zwykłe domowe ciasto.
Inspiracja

Składniki:
  • 250 g margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki musu jabłkowego (dałam więcej, przez to pewnie wyszedł taki mokry i zbity)
  • 1 jabłko
Masło, cukier, mleko i kakao zagotować, wystudzić. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka, masę kakaową, mus jabłkowy, mąkę z proszkiem i zmiksować.  Wylać do keksówki. Jabłko pokroić w kostkę, ulożyć na cieście. Piec około godziny w 170*C. 


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe podejście do "zwykłego" murzynka - lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ! Murzynka z jabłkami jadłam ostatnio u mojej mamy. Jest pyszny ! Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny:0 bardzo lubię to ciacho z każdymi dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodatek jabłek - genialny!

    OdpowiedzUsuń