niedziela, 24 listopada 2013

sernik z nadzieniem wiśniowym




Pyszny wilgotny sernik na kruchym cieście nadziany soczystymi wiśniami w kisielu, posmarowany konfiturą i posypany prażonymi migdałami. Oryginalny, mocno aromatyczny i zaskakujący tym, co znajduje się w środku. Przepis zaczerpnęłam z starego wydania specjalnego pisma "Dobre rady". 

Składniki:
na ciasto:
250 g mąki
szczypta proszku do pieczenia 
125 g masła
100 g cukru
1 jajko

na nadzienie:
1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml)
25 g mąki ziemniaczanej

na masę serową:
750 g sera sernikowego
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
5 jajek
75 g masła roztopionego
1 łyżka budyniu waniliowego

dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki dowolnej konfitury



Składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i umieścić w lodówce na pół godziny. W tym czasie przygotować wiśniowe nadzienie:
Wiśnie odsączyć. 1/3 szklanki soku odlać do szklanki i rozmieszać w nim srobię.Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i ugotować kisiel. Dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić.
Przygotować formę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i wysoki brzeg. Wylać zimny kisiel. Skłądniki na masę serową razem zmiksować i wylać do formy. Piec 60 minut w 170*C. Po tym czasie posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i piec jeszcze 10 minut. Dokładnie ywstudzić. Zimny sernik posmarować konfiturą i posypać migdałami uprażonymi na suchej patelni.



4 komentarze:

  1. Czytanie przepisów- i oglądanie fotografii ciast -deserów lub innych potraw -przynosi wiele korzyści -przyjemności-Dlaczego? bo można sobie wyobrazić ze się jest na przyjęciu - na uczcie- Że człowiek delektuje się tymi cudownościami- nie każdy jest w stanie upiec - czy przygotować - dla siebie - aby to robiło wrażenie-(niemoc finansowa)Dlatego trzeba wyrażać wdzięczność - za talent za perfekcje - za tworzenie poezji na talerzyku-

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik w piekarniku ;)
    Po 70 minutach dalej jest baaardzo rzadki.
    Spod upieczony,a ser w konsystencji jogurtu.
    Boje sie, ze z takiej konsystencji nie ztężeje dobrze.
    Twój też taki był ? Prosze o pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż tak rzadki nie był. Jakiego sera użyłaś?? Jeżeli się nie przypala to niech się piecze

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up