sernik z nadzieniem wiśniowym
Pyszny wilgotny sernik na kruchym cieście nadziany soczystymi wiśniami w kisielu, posmarowany konfiturą i posypany prażonymi migdałami. Oryginalny, mocno aromatyczny i zaskakujący tym, co znajduje się w środku. Przepis zaczerpnęłam z starego wydania specjalnego pisma "Dobre rady".
Składniki:
na ciasto:
250 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
125 g masła
100 g cukru
1 jajko
na nadzienie:
1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml)
25 g mąki ziemniaczanej
na masę serową:
750 g sera sernikowego
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy
5 jajek
75 g masła roztopionego
1 łyżka budyniu waniliowego
dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki dowolnej konfitury
Składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i umieścić w lodówce na pół godziny. W tym czasie przygotować wiśniowe nadzienie:
Wiśnie odsączyć. 1/3 szklanki soku odlać do szklanki i rozmieszać w nim srobię.Resztę soku zagotować, wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i ugotować kisiel. Dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić.
Przygotować formę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i wysoki brzeg. Wylać zimny kisiel. Skłądniki na masę serową razem zmiksować i wylać do formy. Piec 60 minut w 170*C. Po tym czasie posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i piec jeszcze 10 minut. Dokładnie ywstudzić. Zimny sernik posmarować konfiturą i posypać migdałami uprażonymi na suchej patelni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńCzytanie przepisów- i oglądanie fotografii ciast -deserów lub innych potraw -przynosi wiele korzyści -przyjemności-Dlaczego? bo można sobie wyobrazić ze się jest na przyjęciu - na uczcie- Że człowiek delektuje się tymi cudownościami- nie każdy jest w stanie upiec - czy przygotować - dla siebie - aby to robiło wrażenie-(niemoc finansowa)Dlatego trzeba wyrażać wdzięczność - za talent za perfekcje - za tworzenie poezji na talerzyku-
OdpowiedzUsuńSernik w piekarniku ;)
OdpowiedzUsuńPo 70 minutach dalej jest baaardzo rzadki.
Spod upieczony,a ser w konsystencji jogurtu.
Boje sie, ze z takiej konsystencji nie ztężeje dobrze.
Twój też taki był ? Prosze o pomoc.
aż tak rzadki nie był. Jakiego sera użyłaś?? Jeżeli się nie przypala to niech się piecze
Usuń