poniedziałek, 27 stycznia 2014

żywiecki orzechowiec


Lubię ciasta z orzechami, rzadko je piekę, bo nie znoszę łupania orzechów! Do tego ciasta potrzebowałam prawie 400 g więc łupałam dwa dni, aż się plęskierzy dorobiłam. Ale było warto, bo ciasto wyszło przepyszne i zostało zjedzone w kilka godzin. Mięciutkie ciasto z lekką nutą piernika, kwaskowate powidła śliwkowe i gruba warstwa masy orzechowej. Idealne nie tylko na świąteczny stół.

Składniki:
na ciasto (forma 25*34 cm)

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka miodu
  • 180 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 1 szklanka wystudzonej mocnej herbaty
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
na krem:
  • 380 g orzechów włoskich
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
dodatkowo:
  • 400 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • pralinki czekoladowe
  • 1 szklanka herbaty wystudzonej
  • 2 kieliszki rumu



Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszystą gęstą masę. Dodać przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawę. Zmiksować. dodać masło, miód i herbatę. Zmiksować krótko. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w 180*C przez około pół godziny.

Masa:
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Orzechy utrzeć z cukrem i ucierając powoli wlewać śmietankę.

Wykończenie:
Połowę ciasta umieścić w foremce, naponczować herbatą z rumem. Dwie łyżki powideł odłożyć, resztą posmarować ciasto. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim ciastem, naponczować. Posmarować resztą powideł i posypać kakao.


7 komentarzy:

  1. chyba brakło dalszego końca wykończenia ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiscie coś mi zeżarło tekst:) już popprawiłam, dziękuję za czujność:)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda przepysznie, a te czekoladki zaś bardzo znajomo mi wyglądaja,pracuję w tej fabryce w ktorej są produkowane.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba przestanę odwiedzać Wasze blogi -JA mam przejść na dietę, a Wy od rana kusicie - jak tak można

    OdpowiedzUsuń
  4. pytanie o mase , gdy mowa o ucieraniu z cukrem , znaczy utrzec na drobno ?

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up