Nowy pomysł na niedzielny obiad. Amatorzy szpinaku i schabowego będą zachwyceni- kotlet jest chrupiący, rozpływa się w ustach i ma oryginalny smak. Domownikom bardzo smakowała taka wersja popularnego kotleta.
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 300 g szpinaku
- 150 g serka typu włoskiego
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- łyżka masła
- olej do smażenia
Szpinak usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem, dodać chilii i ząbek czosnku. Wymieszać, dodać śmietanę i zagotować.
Schab rozbić, natrzeć czosnkiem i przyprawami. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz i usmażyć z dwóch stron. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Na każdy kotlet położyć grubą warstwę szpinaku i przykryć plastrem serka włoskiego. Umieścić w piekarniku aby ser się przytopił. Posypać ostrą papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz