Nie miałam pomysłu na obiad. Wrzuciłam do garnka to co akurat znalazłam w szafkach i powstała przepyszna rozgrzewająca zupka warzywna z lekko pikantną nutką. Jest bardzo syta, pożywna i zdrowa. Dobrze, że zrobiłam jej dużo, bo wszyscy prosili o dokładkę. Nie ma lepszej pochwały, niż zadowolone mlaskające buzie domowników:)
Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- kawałek kości wędzonej
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 3/4 szklanki pęczaku
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ziele angielskie
- liście laurowe
- kostka rosołowa
- pieprz
- sól
- czosnek
- chili
- zielona pietruszka
Kość wędzoną i udko z kurczaka zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz przypaloną cebulę. Gotować około pół godziny. Marchewkę zetrzeć na plasterki. Seler i pietruszkę zetrzeć na wiórki. Ziemniaki i cukinię pokroić w kostkę. Do wywaru mięsnego wrzucić opłukaną kaszę i soczewicę oraz ziemniaki. Gotować około 10 minut, po czym wrzucić pozostałe jarzyny, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dorzucić przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku. Podawać z zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz