Lubię ciasta z orzechami, rzadko je piekę, bo nie znoszę łupania orzechów! Do tego ciasta potrzebowałam prawie 400 g więc łupałam dwa dni, aż się plęskierzy dorobiłam. Ale było warto, bo ciasto wyszło przepyszne i zostało zjedzone w kilka godzin. Mięciutkie ciasto z lekką nutą piernika, kwaskowate powidła śliwkowe i gruba warstwa masy orzechowej. Idealne nie tylko na świąteczny stół.
Składniki:
na ciasto (forma 25*34 cm)
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka miodu
- 180 g roztopionego i wystudzonego masła
- 1 szklanka wystudzonej mocnej herbaty
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka przyprawy do piernika
na krem:
- 380 g orzechów włoskich
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
dodatkowo:
- 400 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- pralinki czekoladowe
- 1 szklanka herbaty wystudzonej
- 2 kieliszki rumu
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszystą gęstą masę. Dodać przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawę. Zmiksować. dodać masło, miód i herbatę. Zmiksować krótko. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w 180*C przez około pół godziny.
Masa:
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Orzechy utrzeć z cukrem i ucierając powoli wlewać śmietankę.
Wykończenie:
Połowę ciasta umieścić w foremce, naponczować herbatą z rumem. Dwie łyżki powideł odłożyć, resztą posmarować ciasto. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim ciastem, naponczować. Posmarować resztą powideł i posypać kakao.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńchyba brakło dalszego końca wykończenia ciasta ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie coś mi zeżarło tekst:) już popprawiłam, dziękuję za czujność:)
UsuńCiasto wygląda przepysznie, a te czekoladki zaś bardzo znajomo mi wyglądaja,pracuję w tej fabryce w ktorej są produkowane.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńzazdroszczę takiej pracy:)
UsuńChyba przestanę odwiedzać Wasze blogi -JA mam przejść na dietę, a Wy od rana kusicie - jak tak można
OdpowiedzUsuńpytanie o mase , gdy mowa o ucieraniu z cukrem , znaczy utrzec na drobno ?
OdpowiedzUsuń