Witajcie:)
Zima była, ale się zmyła. I to dosłownie. Nie pamiętam dotąd zimy, która trwała cztery dni, ale niech jej będzie:) I tak na niczym nie jeżdżę, chyba że na tyłku po oblodzonych schodach, jak się wyłożę:) Zima, nie zima, ale ciasto dobre trzeba zjeść. Dziś polecam szybki piernik, upieczony i sfotografowany przez moją mamę. Niestety z racji odległości mogłam się poczęstować tylko zdjęciem, ale ciasto było tak zachwalane, że grzech byłoby nie podzielić się przepisem.
Składniki:
- 400 g mąki
- 125 g masła stopionego
- 2 jajka
- 1 łyżka sody
- 5 łyżek dżemu lub powideł
- 4 łyżki kakao
- 250 g cukru
- 1 szklanka mleka
- przyprawa do piernika
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę przesianą z kakao i przyprawą. Sodę rozpuścić w mleku. Wlać do masy. Dodać dżem i ostudzone masło. Razem wymieszać. Przelać do dużej keksówki (35 cm) i piec w 180*C około godziny.
Witam. Jak długo może stać to ciasto?
OdpowiedzUsuńdobrze przechowywane, żeby nie obeschło może postać kilka dni
Usuń