To jedna z moich ulubionych zup. Świetna alternatywa dla rosołu. Zawiera dużo warzyw, zdrową kaszę ale jest lekkostrawna i pożywna.
Składniki:
- skrzydło z indyka
- 2 marchewki
- seler
- 2 pietruszki białe
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- zielona pietruszka
- ziele angielskie
- kostka rosołowa
- pieprz
- maggi
- ząbek czosnku
Mięso opłukać, zalać wodą, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę przypiec na ogniu i wrzucić do zupy wraz z warzywami. Wsypać kaszę. Gotować około 30 minut, dodać kostkę i przyprawy. Mięso obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz