czwartek, 29 maja 2014

Wiewiórka z olejem rzepakowym



Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, składniki wystarczy wymieszać i gotowe. Wilgotne, pełne jabłek i chrupiących bakalii, z dodatkiem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3 i dlatego powinniśmy go stosować w naszej diecie zarówno do smażenia, sałatek jak i deserów. Na ciepło i zimno.   Suszone owoce powodują dłuższe uczucie sytości i zawierają błonnik. Dzięki temu można je zaliczyć do "zdrowych" słodyczy. Kawałek takiego ciasta doskonale zastąpi batonika lub cukierki w diecie dziecka.  

*forma 25*24 cm
Składniki:
  • 6 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 2 szklanki bakalii: orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, skórki pomarańczowej, migdałów
Wszystkie składniki (oprócz jabłek i bakalii) umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Jabłka pokroić w kostkę, bakalie posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec około 50 minut w 180*C. 




2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up