Wiewiórka z olejem rzepakowym



Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, składniki wystarczy wymieszać i gotowe. Wilgotne, pełne jabłek i chrupiących bakalii, z dodatkiem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3 i dlatego powinniśmy go stosować w naszej diecie zarówno do smażenia, sałatek jak i deserów. Na ciepło i zimno.   Suszone owoce powodują dłuższe uczucie sytości i zawierają błonnik. Dzięki temu można je zaliczyć do "zdrowych" słodyczy. Kawałek takiego ciasta doskonale zastąpi batonika lub cukierki w diecie dziecka.  

*forma 25*24 cm
Składniki:
  • 6 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 2 szklanki bakalii: orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, skórki pomarańczowej, migdałów
Wszystkie składniki (oprócz jabłek i bakalii) umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Jabłka pokroić w kostkę, bakalie posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec około 50 minut w 180*C. 




3 komentarze:

  1. bardzo fajne, musze koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta wiewiórka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ciasto nie wyszło. Po odkrojeniu kawałka, środek ciasta był niedopieczony. Mimo,że piekłam 1h 30 minut (dłużej niż jest podane w przepisie). W smaku ok,tylko ten środek.. Następny raz spróbuję z mniejszych proporcji.

      Usuń