Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, składniki wystarczy wymieszać i gotowe. Wilgotne, pełne jabłek i chrupiących bakalii, z dodatkiem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3 i dlatego powinniśmy go stosować w naszej diecie zarówno do smażenia, sałatek jak i deserów. Na ciepło i zimno. Suszone owoce powodują dłuższe uczucie sytości i zawierają błonnik. Dzięki temu można je zaliczyć do "zdrowych" słodyczy. Kawałek takiego ciasta doskonale zastąpi batonika lub cukierki w diecie dziecka.
*forma 25*24 cm
Składniki:
- 6 jajek
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- 2 szklanki bakalii: orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, skórki pomarańczowej, migdałów
Wszystkie składniki (oprócz jabłek i bakalii) umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Jabłka pokroić w kostkę, bakalie posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec około 50 minut w 180*C.
bardzo fajne, musze koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńTa wiewiórka wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNiestety ciasto nie wyszło. Po odkrojeniu kawałka, środek ciasta był niedopieczony. Mimo,że piekłam 1h 30 minut (dłużej niż jest podane w przepisie). W smaku ok,tylko ten środek.. Następny raz spróbuję z mniejszych proporcji.
Usuń