poniedziałek, 10 listopada 2014

sernik gotowany mojej babci



Przepis na ten sernik mam od mojej babci. Jest w mojej rodzinie bardzo lubiany, obowiązkowo pieczemy go na święta. Możecie dodać do niego rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże, im starsze tym lepsze. Należy jednak pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce.

Składniki:
na ciasto:
  • 600 g mąki
  • 250 g masła
  • 10 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik 
  • 3-4 jajka
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru (można dać więcej)
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
na polewę:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1/4 szklanki ajerkoniaku
  • 2 łyżki startych orzechów
Składniki ciasta zagnieść, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować. Blaszkę (najlepiej zsuwaną) wyłożyć papierem do pieczenia, i piec po kolei każdy placek w 190*C przez około 25 minut.

 Masło, cukier, cukier waniliowy zagotować i ciągle mieszając rózgą dodawać ser a następnie jajka. Na końcu wlać mleko i wsypać skrobię i mieszając gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu, żeby nie przypalić. Zdjąć z ognia i gorącą masą przekładać placki.

Masło, kakao, cukier puder i wrzątek zagotować mieszając. Dodać ajerkoniak i mieszać aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto i posypać orzechami. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce.




18 komentarzy:

  1. Moja mama tez go robi! Sto lat go nie jadłam, musze sobie taki zrobić w końcu :)) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik gotowany wprost uwielbiam, z tym że robię go zawsze na herbatnikach i również jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na herbatnikach też pyszny, a co najważniejsze to szybszy i prostszy do zrobienia. pozdrawiam

      Usuń
  3. świetne ciasto, jedno z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik wygląda fajosko, tylko czy do ciasta nie dodaje się jajek?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a co z tymi jajkami się robi w masie serowej? w składzie są podane, a w wykonaniu nie ma nic napisane na ten temat????

    OdpowiedzUsuń
  7. No właśnie - co z jajkami i co z serem ? Kiedy się je dodaje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież w przepisie wszystko pisze...

      Usuń
  8. ser do zmielenia czy gotowy w wiaderku lub pacynka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można czymś zastąpić ajerkoniak?

    OdpowiedzUsuń
  10. czy do ciasta ida jajka,czy nie,chodzi o warstwy ciasta kruchego?

    OdpowiedzUsuń
  11. Jajka dodaję do sera, tylko oddzielnie żółtka do masła utartego z cukrem, a na koniec zmiksowane białko na sztywno... zamiast mąki ziemniaczanej dodaje ryżowej i rozpuszczam ja w mleku kokosowym, i dodaje trochę wiórek :-)
    A spod z herbatników czekoladowych badz z krakersow

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up