U mnie nie ma tradycji jedzenia gęsiny, zresztą nie byłoby na nią chętnych. Bardzo lubimy roztopiony, ciągnący się ser, na obiad był więc filet z kurczaka nadziewany salami pepperoni i mozzarellą. Dobrze doprawiony pieprzem i ostrą papryką, usmażony w chrupiącej panierce. Polecam na niedzielny obiad.
Składniki:
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- 8 plasterków salami pepperoni
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- mąką, jajko i bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Filet przekroić na dwa płaty i każdy rozbić przez woreczek tak, aby nie zrobić dziur w mięsie. Natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Na każdy kawałek mięsa ułożyć po 4 plastry salami. Mozzarellę pokroić na kawałki i ułożyć na salami. Mięso złożyć na połowę. Można spiąć patyczkiem do szaszłyków, żeby nie rozpadało się podczas smażenia. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na dość dużej ilości tłuszczu, ponieważ mięso jest dość grube.
o fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda .....
OdpowiedzUsuń