Pogoda za oknem taka, że zupełnie nie myślę jeszcze o świątecznych wypiekach. Dlatego niedzielne ciasto było jeszcze w letnim klimacie. A był nim wysoki sernik na kakaowym spodzie, z wysoką warstwą delikatnej kisielowej pianki. Lekkie, puszyste ciacho doskonale na każdą okazję.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
na masę serową:
- 1200 g sera na sernik (użyłam pół na pół wiaderkowego i swojskiego twarogu)
- 3/4 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 cukry waniliowe
- skórka otarta z cytryny
- łyżka soku z cytryny
- łyżka kakao
na piankę:
- 2 opakowania kisielu truskawkowego
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, schłodzić. Wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem. Podpiec w 200*C przez około 10 minut.
Twaróg przepuścić dwa razy przez maszynkę lub zmielić blenderem.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biało. Ucierając dodawać po łyżce sera. Dodać skórkę i sok z cytryny, olej i budynie rozrobione w mleku. Podzielić na połowę, co jednej części dodać kakao. Wylać naprzemiennie obie masy na ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175*C na 30 minut.
Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodać kisiele i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na zapieczony ser i piec jeszcze pół godziny.
Wystudzić. Wystudzone ciasto można przykryć ściereczką, wtedy na wierzchu pojawi się "rosa".
Jakiego kisielu użyłaś? Jakiej firmy? Bo ja jak ostatnio używałam chyba z 3 różnych to za każdym razem wychodził mi taki siwo-niebieski.
OdpowiedzUsuńZrobiłam w gazowym piekarniku i niestety pianka jest gumowa, przy przepisach nikt nie podaje jaki cukier czy kryształ czy puder, a to ważne, smaczne ciasto ale niezbyt mi wyszło :(
OdpowiedzUsuń