sernik z kisielową pianką



Pogoda za oknem taka, że zupełnie nie myślę jeszcze o świątecznych wypiekach. Dlatego niedzielne ciasto było jeszcze w letnim klimacie. A był nim wysoki sernik na kakaowym spodzie, z wysoką warstwą delikatnej kisielowej pianki. Lekkie, puszyste ciacho doskonale na każdą okazję. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

na masę serową:

  • 1200 g sera na sernik (użyłam pół na pół wiaderkowego i swojskiego twarogu)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6  żółtek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 cukry waniliowe
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka kakao


na piankę:

  • 2 opakowania kisielu truskawkowego
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli


Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, schłodzić. Wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem. Podpiec w 200*C przez około 10 minut. 

Twaróg przepuścić dwa razy przez maszynkę lub zmielić blenderem.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biało. Ucierając dodawać po łyżce sera. Dodać skórkę i sok z cytryny, olej i budynie rozrobione w mleku.  Podzielić na połowę, co jednej części dodać kakao. Wylać naprzemiennie obie masy na ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175*C na 30 minut.

Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodać kisiele i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na zapieczony ser i piec jeszcze pół godziny. 

Wystudzić. Wystudzone ciasto można przykryć ściereczką, wtedy na wierzchu pojawi się "rosa". 

2 komentarze:

  1. Jakiego kisielu użyłaś? Jakiej firmy? Bo ja jak ostatnio używałam chyba z 3 różnych to za każdym razem wychodził mi taki siwo-niebieski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam w gazowym piekarniku i niestety pianka jest gumowa, przy przepisach nikt nie podaje jaki cukier czy kryształ czy puder, a to ważne, smaczne ciasto ale niezbyt mi wyszło :(

    OdpowiedzUsuń