piątek, 19 grudnia 2014

morszczuk pieczony z cytryną


Bardzo bardzo aromatyczna rybka, soczysta i delikatna w smaku. Przepis podpatrzyłam tutaj (klik) ale przerobiłam go pod nasz gust. Do takiej ryby polecam klasyczną surówkę z jabłka i marchewki z odrobiną soku z cytryny. 

Składniki:
  • 500 g filetów z morszczuka
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • zioła lub dobra przyprawa do ryb (używam tej w młynku z Kamisa)
Jajko ugotować na twardo. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Cukinię, cebulę i cytrynę pokroić na plastry. Rybę posypać solą, pieprzem i przyprawą. W blaszce lun naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę a obok niej plasterki warzyw i cytryny. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać je z masłem. Masło pokroić na kawałki i ułożyć na rybie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Na upieczoną rybę zetrzeć na drobnych oczkach jajko. 




2 komentarze:

  1. Fantastyczna rybka, wygląda bardzo apetycznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up