Bardzo bardzo aromatyczna rybka, soczysta i delikatna w smaku. Przepis podpatrzyłam tutaj (klik) ale przerobiłam go pod nasz gust. Do takiej ryby polecam klasyczną surówkę z jabłka i marchewki z odrobiną soku z cytryny.
Składniki:
- 500 g filetów z morszczuka
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- sól
- biały pieprz
- zioła lub dobra przyprawa do ryb (używam tej w młynku z Kamisa)
Jajko ugotować na twardo. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Cukinię, cebulę i cytrynę pokroić na plastry. Rybę posypać solą, pieprzem i przyprawą. W blaszce lun naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę a obok niej plasterki warzyw i cytryny. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać je z masłem. Masło pokroić na kawałki i ułożyć na rybie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Na upieczoną rybę zetrzeć na drobnych oczkach jajko.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna rybka, wygląda bardzo apetycznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuń