sobota, 14 marca 2015

kokosek


To delikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem kokosowy:
  • 700 ml mleka
  • szklanka kokosu
  • 4 żółtka
  • 2 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 duże łyżki cukru
  • kostka masła
na piankę:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 70 ml likieru jajecznego
  • 1 tabliczka białej czekolady
dodatkowo:
  • 2 małe paczki herbatników
  • 2 łyżki kokosu
  • kilka kostek białej czekolady
  • 1/2 szklanki posłodzonej herbaty
  • kieliszek wódki
Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki i piec około 25 minut w 180*C. Wystudzić. 
Dwie szklanki mleka zagotować, w reszcie rozmieszać mąkę, skrobię, cukier i żółtka oraz kokos. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń (nie będzie zbyt gęsty- tak ma być). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem na krem. 
Biszkopt nasączyć herbatą wmieszaną z wódką. Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić ze śnieżką. Czekoladę rozpuścić nad parą. Do ubitej śmietanki wmiksować najpierw likier a następnie czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Kilka kostek białej czekolady zetrzeć na tarce, wymieszać z kokosem i posypać ciasto. Schłodzić. 



21 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To jest szklanka napełniona wiórkami kokosowymi

      Usuń
  2. Mmm, to zdecydowanie moje smaki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie się zapowiada ;p kolejne do "kiedyś zrobię" ;D tylko kiedy to kiedyś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz odpowiednio długo patrzeć na zdjęcie ciasta :D

      Usuń
  4. Chcę upiec to ciasto, ale w formie o wym. 25*37 , o ile zwiększyć składniki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam jakie najlepsze będą do tego ciasta herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle maślane herbatniki nie używałam jakichś specjalnych

      Usuń
    2. Dziękuję za odp.Pozdrawiam

      Usuń
  6. Witam jakoś z poprzedniczką nie możemy doczekać się od pani odpowiedzi na zadane przez nas pytania.

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie powinny być proporcje na większą blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
  8. ja bym chciała wreszcie się dowiedzieć, o co chodzi z tymi "kopiatymi" łyżkami. nie ma takiego słowa. najpierw myślałam, że to błąd, ale za często się z tym spotykam. no to co to jest? gwara? może trochę nie na temat, ale gryzie mnie to od dłuższego czasu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kopiasta łyżka czyli łyżka z kopką lub z górką. Czyli więcej niż płaska łyżka

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam ,właśnie wstawiłam do lodówki,ale w wersji bezalkoholowej:)
    Jutro skosztujemy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne,jak rafaello:) uwielbiam kokos więc ciasto dla mnie,w dodatku nie jest bardzo słodkie-polecam:)

      Usuń
  11. Ludzie Maja problemy?Nie wiedza co to szklanka kokosu

    OdpowiedzUsuń
  12. Tez moj smak,musze zrobic

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności które trzeba wyprubować

    OdpowiedzUsuń
  14. Hehe, "zasmakuje amatorom koksu". Ja tam koksu nie biorę, ale ciasto interesujące.

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up