To delikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem kokosowy:
- 700 ml mleka
- szklanka kokosu
- 4 żółtka
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 duże łyżki cukru
- kostka masła
na piankę:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie śnieżki
- 70 ml likieru jajecznego
- 1 tabliczka białej czekolady
dodatkowo:
- 2 małe paczki herbatników
- 2 łyżki kokosu
- kilka kostek białej czekolady
- 1/2 szklanki posłodzonej herbaty
- kieliszek wódki
Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki i piec około 25 minut w 180*C. Wystudzić.
Dwie szklanki mleka zagotować, w reszcie rozmieszać mąkę, skrobię, cukier i żółtka oraz kokos. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń (nie będzie zbyt gęsty- tak ma być). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem na krem.
Biszkopt nasączyć herbatą wmieszaną z wódką. Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić ze śnieżką. Czekoladę rozpuścić nad parą. Do ubitej śmietanki wmiksować najpierw likier a następnie czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Kilka kostek białej czekolady zetrzeć na tarce, wymieszać z kokosem i posypać ciasto. Schłodzić.
Pyszności!!! :)
OdpowiedzUsuńa co to jest "szklanka kokosu" ??
OdpowiedzUsuńTo jest szklanka napełniona wiórkami kokosowymi
UsuńMmm, to zdecydowanie moje smaki :) Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się zapowiada ;p kolejne do "kiedyś zrobię" ;D tylko kiedy to kiedyś?
OdpowiedzUsuńMusisz odpowiednio długo patrzeć na zdjęcie ciasta :D
UsuńChcę upiec to ciasto, ale w formie o wym. 25*37 , o ile zwiększyć składniki?
OdpowiedzUsuńWitam jakie najlepsze będą do tego ciasta herbatniki?
OdpowiedzUsuńZwykle maślane herbatniki nie używałam jakichś specjalnych
UsuńDziękuję za odp.Pozdrawiam
UsuńWitam jakoś z poprzedniczką nie możemy doczekać się od pani odpowiedzi na zadane przez nas pytania.
OdpowiedzUsuńjakie powinny być proporcje na większą blaszkę?
OdpowiedzUsuńPółtorej porcji wystarczy.
Usuńja bym chciała wreszcie się dowiedzieć, o co chodzi z tymi "kopiatymi" łyżkami. nie ma takiego słowa. najpierw myślałam, że to błąd, ale za często się z tym spotykam. no to co to jest? gwara? może trochę nie na temat, ale gryzie mnie to od dłuższego czasu.
OdpowiedzUsuńKopiasta łyżka czyli łyżka z kopką lub z górką. Czyli więcej niż płaska łyżka
OdpowiedzUsuńZrobiłam ,właśnie wstawiłam do lodówki,ale w wersji bezalkoholowej:)
OdpowiedzUsuńJutro skosztujemy:)
Bardzo smaczne,jak rafaello:) uwielbiam kokos więc ciasto dla mnie,w dodatku nie jest bardzo słodkie-polecam:)
UsuńLudzie Maja problemy?Nie wiedza co to szklanka kokosu
OdpowiedzUsuńTez moj smak,musze zrobic
OdpowiedzUsuńPyszności które trzeba wyprubować
OdpowiedzUsuńHehe, "zasmakuje amatorom koksu". Ja tam koksu nie biorę, ale ciasto interesujące.
OdpowiedzUsuńWitam A co zamiast ajerconiaku żeby dzieci mogły zjesc
OdpowiedzUsuń