Szynka w galarecie zawsze kojarzy mi się z weselami i przyjęciami rodzinnymi. Moim zdaniem nie ma imprezy bez takiej szynki, dlatego przygotowuję ją na przeróżne okazje. Przez to, że ma bardzo wyraźny smak chrzanu jest doskonałym dodatkiem do sałatki i nieodzownym elementem tzw. zimnej płyty. To przystawka, która kosztuje parę groszy a efektownie wygląda i smakuje.
Składniki:
- 9 plastrów szynki konserwowej
- 200 g serka białego z chrzanem
- 1/2 małego słoiczka chrzanu
- 1 szklanka rosołu
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- ugotowana marchewka do dekoracji
- świeże zioła do dekoracji
Serek wymieszać z chrzanem. Każdy plaster szynki smarować nadzieniem chrzanowym i zwijać w roladki. Ułożyć je na talerzu. Marchewkę pokroić dekoracyjnie i razem z ziołami ułożyć na półmisku z roladkami. Rosół doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Kiedy przestygnie zalać roladki. Odstawić do lodówki do stężenia.
Przepis zapisuję i robię na święta.
OdpowiedzUsuńnapewno pyszne i u mnie zagosci na swiatecznym stole
OdpowiedzUsuńa ile tego rosolku
OdpowiedzUsuńkasia
Robie na świeta :) super przepis !
OdpowiedzUsuńJaki ser jest najlepszy?
OdpowiedzUsuńno wlasnie co z tym serkiem? almette? czy wiejski?
OdpowiedzUsuńRaczej cos w stylu Almette
OdpowiedzUsuńPiękny! Już dziś robię na jutrzejsze wielkanocne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNo to ile w koncu tego rosołu?
OdpowiedzUsuńno przecież w przepisie jest napisane, że szklanka rosołu
UsuńRosół z kostki może być?
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszło bardzo dobre . nie umiem jeszcze tak ładnie udekorować ...
OdpowiedzUsuńKorzystam z tego przepisu ale dodaję do środka pół jajka na twardo razem roluję, bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń