Moja rodzina uwielbia placuszki na śniadanie, dlatego często pojawiają się u nas w różnych wariacjach smakowych. Pierwszy raz zrobiłam takie z kaszy manny i zakochałam się ich smaku- były niezwykle delikatne i puszyste a do tego sycące. Podałam je z salsą z kiwi i jabłka co dodało im świeżości i lekkości. Polecam nie tylko na śniadanie, na pewno zasmakują dzieciom na podwieczorek lub kolację.
Składniki na ok. 12 placuszków:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- duża szczypta soli
- olej do smażenia
- 3-4 owoce kiwi
- duże jabłko
- łyżeczka miodu
Kaszę mannę zalać mlekiem, wmieszać i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować salsę: kiwi i jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z miodem. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Do kaszy dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać pianę i delikatnie połączyć. Smażyć placuszki na złoto na oleju. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, podawać z owocami.
Wszystko pięknie. Tylko niestety dla facetów jest taki problem, że żeby się tym najeść na śniadanie to trzeba wciągnąć ze trzy takie talerze ;)
OdpowiedzUsuńMnie bardzo smakowało i wciągnęłam tylko jeden talerz :P
OdpowiedzUsuń