czwartek, 18 czerwca 2015

kubeczkowe ciasto jogurtowe z jagodami i współpraca z Rossi


Sezon jagodowy nareszcie się rozpoczął więc od razu upiekłam ciasto. Latem nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni więc ten przepis sprawdzi się doskonale- ciasto robi się bardzo łatwo i szybko. Jest miękkie, puszyste i trochę wilgotne. Ze szklaneczką mleka może stanowić pyszne drugie śniadanie. Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, dlatego nazwałam je kubeczkowym. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • 4 jajka
  • kubeczek jogurtu naturalnego (180 g )
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki
  • kubeczek oleju
  • szczypta soli 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • szklanka jagód
  • 1/2 szklanki poziomek
  • 2 łyżki drobnego kokosu
Jogurt przełożyć do innego naczynia, kubeczek wymyć i wysuszyć. Jajka wbić do misy miksera i zacząć ubijać. Podczas ubijania powoli wsypywać cukier. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta dodawać mąkę na zmianę z olejem i jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kokosem.  Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Dzięki uprzejmości firmy Rossi.pl ciasto mogłam podać na tej przepięknej limonkowej etażerce.
Bardzo mi się ona podoba, nie tylko z wyglądu. Także dlatego, że jest lekka, rozkładana tak, że każdego z pięter można używać osobno i fajnie się składa tak, że nie zajmuje dużo miejsca. Na pewno będę jej często używać. 


W ramach współpracy otrzymałam także fioletową paterę, którą niebawem przetestuję przy okazji urodzin córeczki. 

Takie i inne cuda możecie zamówić na stronie:http://www.rossi.pl/akcesoria_kuchenne.rossi
Znajdziecie tam mnóstwo designerskich przedmiotów nie tylko do kuchni. 
A z okazji lata do każdych zakupów powyżej 90 zł dostaniecie gratis świetne miseczki na lody. 







7 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto,łatwe i szybkie w wykonaniu.Polecam :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za skorzystanie z przepisu, cieszę się że smakowało. Pozdrawiam 😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć mrożonych owoców?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak ale najlepiej lekkich owoców jak np. właśnie jagody. Należy je obtoczyć w mące a najlepiej rozmrozic i odsączyć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam wczoraj i ..... nie było takie wysokie(użyłam większej foremki, niestety) oraz wg mnie i bliskich zbyt słodkie.Ale bardzo smaczne i następnym razem dodam mniej cukru, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkość to zawsze kwestia gustu, którą na szczęscie można modyfikować. Jeśli użyłaś większej blaszki, to nic dziwnego, że ciasto wyszło niższe- znaczy się, że wszystko w porządku:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu:)

      Usuń
  6. Polecam to ciasto bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up