Sezon jagodowy nareszcie się rozpoczął więc od razu upiekłam ciasto. Latem nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni więc ten przepis sprawdzi się doskonale- ciasto robi się bardzo łatwo i szybko. Jest miękkie, puszyste i trochę wilgotne. Ze szklaneczką mleka może stanowić pyszne drugie śniadanie. Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, dlatego nazwałam je kubeczkowym.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 4 jajka
- kubeczek jogurtu naturalnego (180 g )
- 2 kubeczki cukru
- 3 kubeczki mąki
- kubeczek oleju
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- szklanka jagód
- 1/2 szklanki poziomek
- 2 łyżki drobnego kokosu
Jogurt przełożyć do innego naczynia, kubeczek wymyć i wysuszyć. Jajka wbić do misy miksera i zacząć ubijać. Podczas ubijania powoli wsypywać cukier. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta dodawać mąkę na zmianę z olejem i jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kokosem. Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dzięki uprzejmości firmy Rossi.pl ciasto mogłam podać na tej przepięknej limonkowej etażerce.
Bardzo mi się ona podoba, nie tylko z wyglądu. Także dlatego, że jest lekka, rozkładana tak, że każdego z pięter można używać osobno i fajnie się składa tak, że nie zajmuje dużo miejsca. Na pewno będę jej często używać.
W ramach współpracy otrzymałam także fioletową paterę, którą niebawem przetestuję przy okazji urodzin córeczki.
Takie i inne cuda możecie zamówić na stronie:http://www.rossi.pl/akcesoria_kuchenne.rossi
Znajdziecie tam mnóstwo designerskich przedmiotów nie tylko do kuchni.
A z okazji lata do każdych zakupów powyżej 90 zł dostaniecie gratis świetne miseczki na lody.
Pyszne ciasto,łatwe i szybkie w wykonaniu.Polecam :-D
OdpowiedzUsuńDziękuję za skorzystanie z przepisu, cieszę się że smakowało. Pozdrawiam 😄
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mrożonych owoców?
OdpowiedzUsuńTak ale najlepiej lekkich owoców jak np. właśnie jagody. Należy je obtoczyć w mące a najlepiej rozmrozic i odsączyć.
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj i ..... nie było takie wysokie(użyłam większej foremki, niestety) oraz wg mnie i bliskich zbyt słodkie.Ale bardzo smaczne i następnym razem dodam mniej cukru, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSłodkość to zawsze kwestia gustu, którą na szczęscie można modyfikować. Jeśli użyłaś większej blaszki, to nic dziwnego, że ciasto wyszło niższe- znaczy się, że wszystko w porządku:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu:)
UsuńPolecam to ciasto bardzo dobre
OdpowiedzUsuń