Latem szczególnie lubimy gulasze z dodatkiem dużej ilości młodych warzyw. Taka gęsta zupa jest nie tylko pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
- 1 kg fileta z kurczaka
- 2 cebule
- 2 marchewki
- cukinia
- 3 czerwone papryki
- cukinia
- 1 kg młodych małych ziemniaczków
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- liście laurowe
- ziele angielskie
- słodka i ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
Mięso umyć i pokroić w kostki. Cebulę posiekać w piórka. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać wodą. Pod koniec gotowania dodać warzywa- najpierw ziemniaki i marchew a po chwili resztę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy,przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić o odrobinie wody i zagęścić gulasz.
świetny pomysł na pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńPolecam😊 pysznie i syto.
OdpowiedzUsuńIle tej słodkiej i ostrej papryki ma być konkretnie? Łyżeczka, łyżka czy całe opakowanie? Ziela i liści też ILE? Proszę uściślić ;)
OdpowiedzUsuń