czwartek, 29 października 2015

biszkopciki z patelni


Ciasto biszkoptowe usmażone na patelni to świetny pomysł na placuszki. Często robię takie na podwieczorek dla mojej córci, która je uwielbia. Omleciki są lekkie, puszyste i pysznie smakują z dodatkiem domowej konfitury lub serka homogenizowanego.

Składniki na 8 placuszków:
  • 3 jajka
  • 3 duże łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • konfitura
  • cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywno a następnie dodać cukier. Kiedy piana będzie ubita dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i powoli smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło z konfiturą, posypane cukrem pudrem. 

9 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie :) Prosty przepis, z przyjemnością spróbuję tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka pociekła:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre dla chudzielców - coby przytyć

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię takie od dawna mojemu synkowi niejadkowi, to jedyny sposób na przemycenie jajka

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne naprawde☺

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up