Makowiec w wielu domach piecze się tylko na Święta, ale u mnie pojawia się on w ciągu całego roku. Zastanawiałam się co zrobić ze znalezioną w kuchni puszką masy makowej więc postanowiłam sprawdzić czy nadaje się ona do upieczenia spodów. Wiem, że zaraz pojawią się głosy krytykujące używanie masy makowej więc od razu mówię, że czasem używam ale tylko masy z puszki. Ta z torebek sprzedawana przed Świętami jest przeważnie kiepskiej jakości.
Tort sam w sobie był bardzo smaczny. Mak i kawa fajnie ze sobą współgrały a kwaśne wiśnie przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci.
*tortownica 21 cm
Składniki
na ciasto:
- puszka masy makowej (850 g)
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 5 łyżek kaszy manny
- łyżeczka proszku do pieczenia
na krem kawowy:
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki sypkiej kawy
- 150 g masła
dodatkowo:
- słoik wiśni w kompocie (około 600 ml)
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 2 łyżki kakao do posypania
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę.
Do utartych żółtek dodawać po łyżce masy makowej i kaszę mannę z proszkiem do pieczenia.
Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch tortownic wyścielonych papierem. Piec w 180*C około 30 minut.
Wystudzić i każde ciasto przekroić na dwa blaty.
Wiśnie odsączyć z syropu. Zagotować go i zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić. Dodać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji) i odstawić do stężenia.
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta makowego. Rozsmarować 1/3 kremu, przyłożyć ciastem i wyłożyć tężejące wiśnie. Położyć kolejny blat ciasta i krem. Przykryć ostatnim ciastem makowym, całość obsmarować z wierzchu i po bokach kremem i obsypać kakao. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
A czy taka propozycja tortu może być pokryta masą cukrową? Czy jest krem zbyt słodki,żeby pokrywać go masą?
OdpowiedzUsuńtort nie jest bardzo słodki ale jakoś ta masa cukrowa mi tu nie pasuje. Oczywiście każdy tort można przykryć masą cukrową ale należy pamietać o tym, żeby boki i wierzch pokryć masą maślaną tak, żeby cukrowa nie rozpuściła się dotykając galaretki.
UsuńTorcik pierwsza klasa! Wygląda wyśmienicie. Pozazdrościć talentu :) Jak się tak na niego patrzę to aż ślinka cieknie. Muszę koniecznie żonie pokazać ten przepis bo muszę spróbować tego wypieku :) Szczególnie, że do wiśni mam słabość.
OdpowiedzUsuńMoże sam spróbujesz go upiec? ŻOna będzie miała niespodzianke:)
UsuńNiezwykle apetyczny tort :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda! Chętnie pochłonęłabym kawałek, a nawet dwa :D Osobiście nie mam nic przeciwko temu, żeby raz na jakiś czas ułatwić sobie pracę w kuchni używając np. gotowej masy makowej. Tym bardziej, jeśli jest dobrej jakości :) A przepis zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńco to znaczy kawy sypkiej?
OdpowiedzUsuńmleko na krem zagotować z sypka kawa?
OdpowiedzUsuńtak dokładnie. Kawę wsypać do mleka i zagotować.
Usuńczy jedna galaretka wystarczy,aby 600 ml.soku stężało ?
OdpowiedzUsuńCzy kawa sypka to kawa instant/rozpuszczalna?
OdpowiedzUsuńa jak można zastąpić masę makowa z puszki? Jakoś nie mam przekonania to takich cudów techniki :)
OdpowiedzUsuńkawa sypka to kawa fusiasta ale surowa, nie zalana wodą. Po prostu ziarenka zmielone.
OdpowiedzUsuńCzy jedna galaretka wystarczy ,aby sok z kompotu zastygł?
OdpowiedzUsuńuwielbiam smak kawy w deserach i ciastach!
OdpowiedzUsuńWitam Ciasto wyszlo mi bardzo mokre ,czy takie powinno byc?Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam Czy ciasto powinno byc mokre po upieczeniu? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak ciasto jest dość wilgotne dlatego przed krojeniem musi dobrze wystygnąć
OdpowiedzUsuń