torcik z masy makowej ( z kawą i wiśniami)



Makowiec w wielu domach piecze się tylko na Święta, ale u mnie pojawia się on w ciągu całego roku. Zastanawiałam się co zrobić ze znalezioną w kuchni puszką masy makowej więc postanowiłam sprawdzić czy nadaje się ona do upieczenia spodów. Wiem, że zaraz pojawią się głosy krytykujące używanie masy makowej więc od razu mówię, że czasem używam ale tylko masy z puszki. Ta z torebek sprzedawana przed Świętami jest przeważnie kiepskiej jakości. 
Tort sam w sobie był bardzo smaczny. Mak i kawa fajnie ze sobą współgrały a kwaśne wiśnie przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci. 

*tortownica 21 cm
Składniki
na ciasto:
  • puszka masy makowej (850 g)
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na krem kawowy:
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki sypkiej kawy
  • 150 g masła
dodatkowo:
  • słoik wiśni w kompocie (około 600 ml)
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 2 łyżki kakao do posypania 
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę.







 Do utartych żółtek dodawać po łyżce masy makowej i kaszę mannę z proszkiem do pieczenia.







 Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch tortownic wyścielonych papierem. Piec w 180*C około 30 minut. 







Wystudzić i każde ciasto przekroić na dwa blaty. 
Połowę mleka wymieszać z budyniami i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z kawą i łyżką masła. Wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Wystudzić i utrzeć z masłem. 








Wiśnie odsączyć z syropu. Zagotować go i zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić. Dodać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji) i odstawić do stężenia. 







Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta makowego. Rozsmarować 1/3 kremu, przyłożyć ciastem i wyłożyć tężejące wiśnie. Położyć kolejny blat ciasta i krem. Przykryć ostatnim ciastem makowym, całość obsmarować z wierzchu i po bokach kremem i obsypać kakao.  Odstawić do lodówki na kilka godzin. 

18 komentarzy:

  1. A czy taka propozycja tortu może być pokryta masą cukrową? Czy jest krem zbyt słodki,żeby pokrywać go masą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tort nie jest bardzo słodki ale jakoś ta masa cukrowa mi tu nie pasuje. Oczywiście każdy tort można przykryć masą cukrową ale należy pamietać o tym, żeby boki i wierzch pokryć masą maślaną tak, żeby cukrowa nie rozpuściła się dotykając galaretki.

      Usuń
  2. Torcik pierwsza klasa! Wygląda wyśmienicie. Pozazdrościć talentu :) Jak się tak na niego patrzę to aż ślinka cieknie. Muszę koniecznie żonie pokazać ten przepis bo muszę spróbować tego wypieku :) Szczególnie, że do wiśni mam słabość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może sam spróbujesz go upiec? ŻOna będzie miała niespodzianke:)

      Usuń
  3. Cudnie wygląda! Chętnie pochłonęłabym kawałek, a nawet dwa :D Osobiście nie mam nic przeciwko temu, żeby raz na jakiś czas ułatwić sobie pracę w kuchni używając np. gotowej masy makowej. Tym bardziej, jeśli jest dobrej jakości :) A przepis zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co to znaczy kawy sypkiej?

    OdpowiedzUsuń
  5. mleko na krem zagotować z sypka kawa?

    OdpowiedzUsuń
  6. czy jedna galaretka wystarczy,aby 600 ml.soku stężało ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy kawa sypka to kawa instant/rozpuszczalna?

    OdpowiedzUsuń
  8. a jak można zastąpić masę makowa z puszki? Jakoś nie mam przekonania to takich cudów techniki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kawa sypka to kawa fusiasta ale surowa, nie zalana wodą. Po prostu ziarenka zmielone.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy jedna galaretka wystarczy ,aby sok z kompotu zastygł?

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam smak kawy w deserach i ciastach!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam Ciasto wyszlo mi bardzo mokre ,czy takie powinno byc?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam Czy ciasto powinno byc mokre po upieczeniu? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak ciasto jest dość wilgotne dlatego przed krojeniem musi dobrze wystygnąć

    OdpowiedzUsuń