Ciasto biszkoptowe usmażone na patelni to świetny pomysł na placuszki. Często robię takie na podwieczorek dla mojej córci, która je uwielbia. Omleciki są lekkie, puszyste i pysznie smakują z dodatkiem domowej konfitury lub serka homogenizowanego.
Składniki na 8 placuszków:
- 3 jajka
- 3 duże łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- konfitura
- cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywno a następnie dodać cukier. Kiedy piana będzie ubita dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i powoli smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło z konfiturą, posypane cukrem pudrem.
Wygląda apetycznie :) Prosty przepis, z przyjemnością spróbuję tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńApetyczne))))
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Bardzo dobre dla chudzielców - coby przytyć
OdpowiedzUsuńmniam <3
OdpowiedzUsuńRobię takie od dawna mojemu synkowi niejadkowi, to jedyny sposób na przemycenie jajka
OdpowiedzUsuńPrzepyszne 🙂
OdpowiedzUsuńPrzepyszne naprawde☺
OdpowiedzUsuńPrzepyszne naprawde☺
OdpowiedzUsuń