Ten przepis jest tysięcznym wpisem na blogu. Choć ta liczba wydaje się kosmiczna to nawet sama nie wiem, kiedy to przeleciało. Z drugiej jednak strony wymyślenie tysiąca niepowtarzalnych przepisów to tez nie lada sztuka. Ale mam to szczęście, że przepisy same tworzą się w mojej głowie.
Jubileuszowym przepisem jest sernik. Mój ulubiony, bo bez spodu, za to z pysznym wierzchem- musem czekoladowym, wiśniami z nalewki i czekoladą. Całość bardzo lekka, niezbyt słodka. Deser idealny na jesienną chandrę.
*tortownica 26 cm
Składniki:
na masę serową:
- 1 kg sera na sernik (użyłam z wiaderka)
- 5 jajek
- 50 g masła roztopionego
- 70 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
na mus czekoladowy:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 200 g czekolady deserowej
dodatkowo:
- szklanka wiśni z nalewki
Uwaga:
- czekoladę deserową można zastąpić mleczną, jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki
- jeśli używacie prawdziwego twarogu a nie sera z wiaderka, dodajcie tylko jedno opakowanie budyniu, z dwoma sernik może wyjść za suchy
Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając nadal dodawać ser, ostudzone masło, olej i budynie. Zmiksować na gładką masę i delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać to tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około godziny. Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić.
Czekoladę połamać i wsypać do miski ustawionej nad garnkiem z gorącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę, dwie łyżki odłożyć do dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Krem przełożyć na sernik i wyrównać. Na wierzchu ułożyć wiśnie i udekorować pozostałą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Idealny w każdym calu :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńrobi naprawdę wrażenie :)
OdpowiedzUsuńA budynek to zrobić normalnie czy sam proszek wsypać?
OdpowiedzUsuńA budynie to zrobić normalnie czy sam proszek wsypać?
OdpowiedzUsuńSam proszek. Gdyby trzeba było dodać zrobione budynie t w składnikach byłoby przecież mleko.
UsuńPo prostu rewelacja! Jak się patrzy na ten sernik to np. mi automatycznie ślinka leci... arcydzieło! Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńGratulacje!
OdpowiedzUsuńSernik wygląda fantastycznie :)
zrobiłam, jest pyszny :) będę robić częściej
OdpowiedzUsuńzrobiłam, jest pyszny :) będę robić częściej :)
OdpowiedzUsuń