poniedziałek, 14 grudnia 2015

indyk z żurawiną i jabłkami


Takie soczyste i aromatyczne mięsko polecam na świąteczny obiad ale nie tylko. Jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców to taka wersja indyka na pewno Wam zasmakuje. 

Składniki:
  • udziec z indyka (około kilogramowy kawałek)
  • 2 jabłka 
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Natrzeć mięso i włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić żurawinę. Wstawić do lodówki na kilka godzin a następnie do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około półtorej godziny. Po tym czasie przeciąć worek, dodać jabłka pokrojone w ósemki i piec jeszcze około kwadransa. 

1 komentarz:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up