Takie soczyste i aromatyczne mięsko polecam na świąteczny obiad ale nie tylko. Jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców to taka wersja indyka na pewno Wam zasmakuje.
Składniki:
- udziec z indyka (około kilogramowy kawałek)
- 2 jabłka
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Natrzeć mięso i włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić żurawinę. Wstawić do lodówki na kilka godzin a następnie do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około półtorej godziny. Po tym czasie przeciąć worek, dodać jabłka pokrojone w ósemki i piec jeszcze około kwadransa.
Ja robię fileta w sosie żurawinowym.
OdpowiedzUsuń