serniko-piernik


Sernik i piernik to tradycyjne i przez niektórych uważane za obowiązkowe świąteczne ciasta. Ale co zrobić, kiedy dwie blachy ciasta to za dużo? Można oba te wypieki połączyć tworząc ciasto o wyjątkowym smaku. Sernik ma nie tylko piernikowy spód ale także ma w środku słodką niespodziankę- pierniczki nadziewane. To ciasto to jedno z moich ulubionych, polecam na świąteczny stół!

*foremka 25*34 cm:
Składniki:
na ciasto:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 150 g powideł śliwkowych
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik
  • 6 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 20 pierniczków nadziewanych w czekoladzie
na polewę:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki drobnego kokosu

Przygotować ciasto piernikowe: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać  do niej ciasto piernikowe. 

Przygotować masę serową: Masło stopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy łyżką. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto piernikowe. Ułożyć pierniczki i zalać drugą połową masy serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec około 60-70 minut. Wystudzić. 

Masło, kakao, cukier puder zagotować mieszając. Na końcu wlać wrzątek i mieszać aż polewa będzie gęsta i jednolita. Wylać na ciasto i posypać kokosem. 


12 komentarzy:

  1. Wow! Świetny pomysł! Koniecznie spróbuję tego połączenia w najbliższe święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy to moze byc ser w wiadereczku?

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W jakiej temperaturze piec ciasto w piekarniku bez termoobiegu i ile czasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czas mniej więcej ten sam, temperatura bez termoobiegu zawsze o 20*C więcej :)

      Usuń
  6. Piekłam kiedyś taki sernik. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł mi ale zakalec! :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, czy masło dodajemy do żółtek czy do sera?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, czy masło dodajemy do żółtek czy do sera?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszedł mi wysoki, puszysty i przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń