Sernik i piernik to tradycyjne i przez niektórych uważane za obowiązkowe świąteczne ciasta. Ale co zrobić, kiedy dwie blachy ciasta to za dużo? Można oba te wypieki połączyć tworząc ciasto o wyjątkowym smaku. Sernik ma nie tylko piernikowy spód ale także ma w środku słodką niespodziankę- pierniczki nadziewane. To ciasto to jedno z moich ulubionych, polecam na świąteczny stół!
*foremka 25*34 cm:
Składniki:
na ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 150 g powideł śliwkowych
- łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
- 1 kg sera na sernik
- 6 jajek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z pomarańczy
- 20 pierniczków nadziewanych w czekoladzie
na polewę:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
- 2 łyżki drobnego kokosu
Przygotować ciasto piernikowe: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piernikowe.
Przygotować masę serową: Masło stopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy łyżką. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto piernikowe. Ułożyć pierniczki i zalać drugą połową masy serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec około 60-70 minut. Wystudzić.
Masło, kakao, cukier puder zagotować mieszając. Na końcu wlać wrzątek i mieszać aż polewa będzie gęsta i jednolita. Wylać na ciasto i posypać kokosem.
Wow! Świetny pomysł! Koniecznie spróbuję tego połączenia w najbliższe święta.
OdpowiedzUsuńczy to moze byc ser w wiadereczku?
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze piec ciasto w piekarniku bez termoobiegu i ile czasu?
OdpowiedzUsuńczas mniej więcej ten sam, temperatura bez termoobiegu zawsze o 20*C więcej :)
UsuńPiekłam kiedyś taki sernik. Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńWyszedł mi ale zakalec! :(
OdpowiedzUsuńWitam, czy masło dodajemy do żółtek czy do sera?
OdpowiedzUsuńWitam, czy masło dodajemy do żółtek czy do sera?
OdpowiedzUsuńDo sera
OdpowiedzUsuńWyszedł mi wysoki, puszysty i przepyszny :)
OdpowiedzUsuń