mazurek ajerkoniakowy


Prosty, bo taki z założeniu ma być mazurek. Kruche ciasto przykryte polewą z ajerkoniaku udekorowałam cukrowymi jajeczkami, które wyglądały jak prawdziwe. 

Składniki:
na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • żółtko
na polewę:
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 3/4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki dowolnego dżemu
  • cukrowe jajeczka
  • pisaki lukrowe
Składniki ciasta zagnieść, schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kształt jajka. Z reszty ciasta uformować wałeczek i oblepić nim brzegi jaja. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Wystudzić. 

Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wymieszać z ajerkoniakiem. Wylać na ciasto posmarowane dżemem. Kiedy zastygnie wierzch udekorować lukrowymi pisakami i jajeczkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz