sernik szachownica


Sernik, który już samym swoim wyglądem wywołuje zachwyt. Wydaje się skomplikowany do zrobienia ale nic bardziej mylnego. Jego przygotowanie jest banalnie proste a smak tak pyszny, że zniknął w mgnieniu oka. Dla przełamania dodałam nutkę pomarańczy i smażonego kokosu, dzięki czemu zrobił się ciut egzotyczny. Doskonały pomysł na wypiek Wielkanocny. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na kratki kakaowe:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na kratki serowe:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • skórka otarta z pomarańczy
dodatkowo:
  • 3-4 łyżki dżemu pomarańczowa
  • 50 g kokosu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. 

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty a następnie każdy pokroić na w miarę równej wielkości paski. 

Masa serowa:  Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasno, następnie ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać budynie, skórkę pomarańczy i wlać olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. 

Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko nowym papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć paski ciasta tak, żeby odstępy między nimi miały mniej więcej taką samą szerokość jak ciasto. Wypełnić je masą serową. Na masę serową nałożyć po pasku ciasta a pomiędzy nie znowu ser. Tak tworzyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Gotową szachownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 40 minut. Dobrze wystudzić.  

Zimny sernik posmarować dżemem pomarańczowym. Kokos, masło i cukier przesmażyć w rondelku na złoto, wystudzić i posypać ciasto. 

3 komentarze:

  1. Jak wszystko wyszło równiutko :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis :) Serniczek wyszedł wspaniale, jest delikatny i puszysty a smak ymmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik pyszny, ładny, wychodzi idealny. Miałam ciut większą blachę i na ostatnią warstwę mało sera mi zostało, ale zrobiłam pianę z białek i wyszło super. Polecam.

    OdpowiedzUsuń