sernik z pomarańczową pianką


Sernik to niekwestionowany król Wielkanocy i żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Z racji tego, że serniki robię często to przy większych okazjach staram się wymyślać nowe przepisy, żeby nam się nie znudziło. 


Ten to szybki do zrobienia i pyszny sernik w optymistycznym wiosennym kolorze. Wielbicielom lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty jak chmurka. Do jego zrobienia użyłam moich ulubionych małych biszkopcików.

Przed Wielkanocą w sklepach pojawiają się różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne, żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty. 



*foremka 24*24 cm 
Składniki:
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 kilogram sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu  śmietankowego
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 
  • 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego
Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie blaszki rozłożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek, wlać do wysokiego naczynia i ubić. Żółtka ucierać z cukrem do momentu aż zamienią się w gęstą, jasną i puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wsypać budynie i wlać olej. Na końcu delikatnie dużą drewnianą łyżką wmieszać ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową wylać na biszkopty, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Kiedy sernik wystygnie przygotować piankę na wierzch. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować. Odstawić na chwilę do momenty aż będzie miała konsystencję pianki. Przełożyć do rękawa (jeśli jest jeszcze zbyt rzadka do odczekać aż zgęstnieje na tyle aby utrzymać kształt po wyciśnięciu) i wyciskać na sernik rozetki lub inne dowolne kształty. Wstawić sernik do lodówki (najlepiej w pojemniku plastikowym, żeby nie przeszedł zapachami lodówki).

Konfiturę przełożyć do małego rondelka, lekko podgrzać i z łyżki polać nią wierzch ciasta (ma być podgrzana, nie gorąca, bo rozpuści piankę). Wstawić do lodówki. Tak przygotowane ciasto przed krojeniem powinno być chłodzone przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz