Prosty, bo taki z założeniu ma być mazurek. Kruche ciasto przykryte polewą z ajerkoniaku udekorowałam cukrowymi jajeczkami, które wyglądały jak prawdziwe.
Składniki:
na ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- żółtko
na polewę:
- 1/2 szklanki ajerkoniaku
- 3/4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki dowolnego dżemu
- cukrowe jajeczka
- pisaki lukrowe
Składniki ciasta zagnieść, schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kształt jajka. Z reszty ciasta uformować wałeczek i oblepić nim brzegi jaja. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wymieszać z ajerkoniakiem. Wylać na ciasto posmarowane dżemem. Kiedy zastygnie wierzch udekorować lukrowymi pisakami i jajeczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz