niedziela, 30 marca 2014

ciasto ucierane z owocami


Nareszcie znalazłam idealny przepis na ucierane ciasto pod owoce. Wilgotne, miękkie, sprężyste. Ładnie wyrasta i bardzo dobrze się kroi. na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam, bo sezon owocowy zbliża się wielkimi krokami. Dziś wersja z borówkami amerykańskimi, truskawkami i morelami. 

*foremka 24*24cm
Składniki:

  • 200 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy
  • 600 g owoców + 1 łyżka mąki
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając i wbijać po jednym jajku. Mąkę, budyń, kurkumę i proszek wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy. Owoce obtaczać w mące i kłaść na ciasto. piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. galaretkę rozpuścić w szklance wody. Mocno tężejąca rozprowadzić na cieście za pomocą pędzelka. 




8 komentarzy:

  1. Też przyrządzam niemal identyczne ciasto z owocami i mogę potwierdzić, że jest soczyste i pyszne. A Twoje na zdjęciu wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham takie proste ciasta :) już czuje jego smak ...

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście było przepyszne i proste:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam takie szybkie pytanie - czy masa na ciasto jest gęsta, czy raczej rzadka i płynna??? Szukam ciasta, które będzie dość płynne przed upieczeniem ;) Wiem, dość nietypowe pytanie, ale to dla mnie ważne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota! Jak to moja mama mówi, super. Szczerze mówiąc 1 raz jadłam tak proste i tak pyszne ciasto, zniknęło w 1 dzień. Na nastepny musiałam robić nowe. Użyłam przelicznika foremek, i zrobiłam na większej blaszce, niby dobre ale jednak dokładnie z Pani przepisu było lepsze :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up