Nareszcie znalazłam idealny przepis na ucierane ciasto pod owoce. Wilgotne, miękkie, sprężyste. Ładnie wyrasta i bardzo dobrze się kroi. na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam, bo sezon owocowy zbliża się wielkimi krokami. Dziś wersja z borówkami amerykańskimi, truskawkami i morelami.
*foremka 24*24cm
Składniki:
- 200 g masła
- 160 g cukru pudru
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy
- 600 g owoców + 1 łyżka mąki
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając i wbijać po jednym jajku. Mąkę, budyń, kurkumę i proszek wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy. Owoce obtaczać w mące i kłaść na ciasto. piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. galaretkę rozpuścić w szklance wody. Mocno tężejąca rozprowadzić na cieście za pomocą pędzelka.
Piękne-takie wiosenne:-)
OdpowiedzUsuńTeż przyrządzam niemal identyczne ciasto z owocami i mogę potwierdzić, że jest soczyste i pyszne. A Twoje na zdjęciu wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńkocham takie proste ciasta :) już czuje jego smak ...
OdpowiedzUsuńrzeczywiście było przepyszne i proste:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMam takie szybkie pytanie - czy masa na ciasto jest gęsta, czy raczej rzadka i płynna??? Szukam ciasta, które będzie dość płynne przed upieczeniem ;) Wiem, dość nietypowe pytanie, ale to dla mnie ważne :)
OdpowiedzUsuńraczej gęste i to nawet bardzo:)
UsuńPychota! Jak to moja mama mówi, super. Szczerze mówiąc 1 raz jadłam tak proste i tak pyszne ciasto, zniknęło w 1 dzień. Na nastepny musiałam robić nowe. Użyłam przelicznika foremek, i zrobiłam na większej blaszce, niby dobre ale jednak dokładnie z Pani przepisu było lepsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Za pomocą czego utrzeć masło z cukrem, drewnianej pałki?
OdpowiedzUsuń