Taką potrawkę od lat robi moja mama i jest to moje ulubione danie jej kuchni. nie wymaga wielu składników- w zasadzie trzech podstawowych. Jest bardzo pyszna i syta.
Składniki:
- 2 garście suszonych grzybów
- 1 kg ziemniaków
- 300 g boczku wędzonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- wegeta
- ziele angielskie, liść laurowy
- szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
- 1-2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
Grzyby zalać około dwoma litrami wody i gotować. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i ziemniaki pokrojone trochę grubiej niż na frytki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dusić chwilę razem a następnie zalać wywarem grzybowym i gotować,aż będą miękkie. Przyprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i śmietaną i zagęścić danie. Podawać na ciepło. Najlepiej smakuje z buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz