niedziela, 25 maja 2014

ciasto budyniowo- serowe z nektarynką



Ciasto zupełnie improwizowane, wymyśliłam je w trakcie pieczenia. I doszłam do wniosku, że przypadkowe przepisy są najlepsze. To ciężkie, duże ciasto, które dobrze się kroi. Kruche ciasto, kremowy ser i gęsty budyń połączone z kwaskowatymi nektarynkami. Idealne do herbatki. 

*forma 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 75 g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka kakao
na budyń:
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
na ser:
  • 2 kostki sera białego półtłustego 
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 białko pozostałe z ciasta
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g masła
dodatkowo:
  • 10 nektarynek
  • garść płatków migdałowych
Składniki ciasta zagnieść, wylepić ciastem blaszkę i umieścić ją na godzinę w lodówce. Ser zmielić dwukrotnie lub nawet trzykrotnie.
Na mleku ugotować budyń z cukrem. Lekko przestudzić. Masło roztopić i przestudzić. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, mlekiem i proszkiem budyniowym.Dodać masło. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Nektarynki obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Na ciasto wykładać kupkami budyń i ser. Na wierzchu ułożyć nektarynki i posypać płatkami migdałów. Piec w 180*C około godziny. Studzić jak sernik najlepiej całą noc. 




3 komentarze:

  1. wygląda obłędnie, szkoda, że nie mogę sobie kawałka wyciągnąć z zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda - trochę słonka na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up