Rzadko robię muffinki bo nie przepadam za nimi. Chciałam dziś coś upiec ale nie miałam w domu wielu składników, dlatego pomyślałam o muffinkach. W ogródku mam mnóstwo rabarbaru, więc dodałam go do babeczek. Do tego kruszonka i cynamon i wyszły bardzo smacznie. Zjadłam jeszcze gorące. I te akurat bardzo mi smakowały. Polecam. Przepis znalazłam na tej stronie (klik).
* 18 sztuk
Składniki:
- 250 g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 gałązki rabarbaru
- 1 łyżeczka cynamonu
na kruszonkę:
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki mąki
Przygotować ciasto: składniki suche wymieszać w jednej misce a składniki mokre w drugiej. Mokre wlewamy do suchych i za pomocą rózgi krótko mieszamy. Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami i każdą napełniamy do 2/3 wysokości. Rabarbar kroimy w kostkę. Układamy kawałki na cieście. Składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy po wierzchu. Pieczemy około 20 minut w 200*C.
Uwielbiam muffiny, te wyglądają uroczo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Proste i fajnie wyglądają. Chociaż też nie przepadam za muffinami to może się skuszę. Zaimponuję mojej córci, która uwielbia muffiny, a takich jeszcze nie piekła. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMasz błąd - 1/2 szklanki cukru, a powinno być oleju. Dobrze, że podałaś tą drugą stronę, bo już się zastanawiałam co jest nie tak :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie... już poprawiłam, dzięki
UsuńA muffinki wyszły naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuń