Ciasto zupełnie improwizowane, wymyśliłam je w trakcie pieczenia. I doszłam do wniosku, że przypadkowe przepisy są najlepsze. To ciężkie, duże ciasto, które dobrze się kroi. Kruche ciasto, kremowy ser i gęsty budyń połączone z kwaskowatymi nektarynkami. Idealne do herbatki.
*forma 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 75 g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka kakao
na budyń:
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 4 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
na ser:
- 2 kostki sera białego półtłustego
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 białko pozostałe z ciasta
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g masła
dodatkowo:
- 10 nektarynek
- garść płatków migdałowych
Składniki ciasta zagnieść, wylepić ciastem blaszkę i umieścić ją na godzinę w lodówce. Ser zmielić dwukrotnie lub nawet trzykrotnie.
wygląda obłędnie, szkoda, że nie mogę sobie kawałka wyciągnąć z zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda - trochę słonka na talerzu :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń