czwartek, 20 listopada 2014

chrupiące bułeczki z cukinią


Chyba jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Dziś upiekłam kolejne bułeczki, tym razem chrupiące z dodatkiem cukinii i ziołami. Jej dodatek nie zmienia smaku, ale powoduje ze bułeczki są w środku wilgotne i mają trochę dodatkowych witamin. Podczas pieczenia pięknie wyrosły i ładnie popękały, już nie mówiąc o tym jak pachniały.  Wyszło mi 8 dużych bułek. 

Składniki:
  • 630 g mąki
  • 300 ml letniej wody
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów 
  • 1 łyżka oleju
  • 180 g cukinii zielonej
Cukinię zetrzeć za tarce o grubych oczkach, nasolić łyżeczką soli i odstawić. Drożdże zasypać cukrem, zalać odrobiną wody i wymieszać, odstawić by ruszyły. Mąkę przesiać, wymieszać z wodą i rozczynem drożdżowym, dodać olej, sól, przyprawy. Cukinię odcisnąć i dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręcznie lub mikserem, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut w 200*C. 

źródło przepisu



2 komentarze:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up