Chyba jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Dziś upiekłam kolejne bułeczki, tym razem chrupiące z dodatkiem cukinii i ziołami. Jej dodatek nie zmienia smaku, ale powoduje ze bułeczki są w środku wilgotne i mają trochę dodatkowych witamin. Podczas pieczenia pięknie wyrosły i ładnie popękały, już nie mówiąc o tym jak pachniały. Wyszło mi 8 dużych bułek.
Składniki:
- 630 g mąki
- 300 ml letniej wody
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów
- 1 łyżka oleju
- 180 g cukinii zielonej
Cukinię zetrzeć za tarce o grubych oczkach, nasolić łyżeczką soli i odstawić. Drożdże zasypać cukrem, zalać odrobiną wody i wymieszać, odstawić by ruszyły. Mąkę przesiać, wymieszać z wodą i rozczynem drożdżowym, dodać olej, sól, przyprawy. Cukinię odcisnąć i dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręcznie lub mikserem, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut w 200*C.
źródło przepisu
źródło przepisu
Bardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńMmm, ta chrupiąca skórka... Prawdziwe pyszności :)
OdpowiedzUsuń