Z grochu można zrobić nie tylko tradycyjną grochówkę, ale też lekka kremową zupę. Będzie idealna na piątek, bo nie zawiera mięsa a jest zrobiona na wywarze jarzynowym. Robi się ją ekspresowo, w smaku jest delikatna i kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka.
Składniki:
- 300 g grochu łuskanego połówki
- 1 duża marchew
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz
- sol
- kolendra mielona
- 2 łyżki śmietany
- 2-3 kromki chleba
- natka pietruszki
Groch rano zalać woda i odstawić. Jarzyny obrać, zalać kilkoma szklankami wody, dodać odsączony groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie a następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić w kostki i na suchej patelni usmażyć grzanki. Zupę podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz