sobota, 6 grudnia 2014

bułki ze smażoną cebulką


Bardzo lubię pieczywo z wyraźnym smakiem czosnku i cebuli. Te bułki najlepiej smakują z sałatą,  majonezem i salami. Z podanego przepisu wyszło mi 6 bardzo dużych bułek. 

Składniki :
  • 550 g mąki
  • 300 ml mleka (może być pół na pół z wodą)
  • 1 jajko
  • 30 g drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 2 ząbki czosnku
Cebulę posiekać, czosnek pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, podsmażyć cebulę a na końcu dodać czosnek (zbyt mocno przysmażony czosnek jest gorzki). Wystudzić. Mleko podgrzać aby było letnie ale nie za gorące. Mąkę przesiać. W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do mąki, wymieszać, dodać sól, jajko i pozostały olej. Wyrabiać ciasto aż będzie jednolite i elastyczne, pod koniec wyrabiania dodać podsmażoną cebulę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 6 dużych lub 10 mniejszych bułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Wystudzić na kratce. 


2 komentarze:

  1. I są przepyszne! Zrobiłam i mogę z czystym sumieniem polecić ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up