Bardzo lubię pieczywo z wyraźnym smakiem czosnku i cebuli. Te bułki najlepiej smakują z sałatą, majonezem i salami. Z podanego przepisu wyszło mi 6 bardzo dużych bułek.
Składniki :
- 550 g mąki
- 300 ml mleka (może być pół na pół z wodą)
- 1 jajko
- 30 g drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 duża cebula lub dwie małe
- 2 ząbki czosnku
Cebulę posiekać, czosnek pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, podsmażyć cebulę a na końcu dodać czosnek (zbyt mocno przysmażony czosnek jest gorzki). Wystudzić. Mleko podgrzać aby było letnie ale nie za gorące. Mąkę przesiać. W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do mąki, wymieszać, dodać sól, jajko i pozostały olej. Wyrabiać ciasto aż będzie jednolite i elastyczne, pod koniec wyrabiania dodać podsmażoną cebulę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 6 dużych lub 10 mniejszych bułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Wystudzić na kratce.
Musiały być przepyszne...:-)
OdpowiedzUsuńI są przepyszne! Zrobiłam i mogę z czystym sumieniem polecić ten przepis :)
OdpowiedzUsuń