piernik z wkładką owocową


Przepis na to ciasto moja mama przyniosła z pracy. Po pierwszym zerknięciu na przepis wydawał mi się podobny do ciasta "Gargamel" (klik), ale choć oba ciasta mają trochę wspólnego to w smaku są dość różne. Ten piernik nie ma w składzie mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się na biszkoptowym cieście, nie ucieranym. Całość smaczna, zwłaszcza kiedy piernikowe blaty nasączy się herbatą z odrobiną rumu. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto piernikowe:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • szklanka miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na wkładkę:
  • 3 jajka
  • 350 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6 jabłek
  • szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
  • litr mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • kostka masła
dodatkowo:
  • herbata z rumem
  • polewa czekoladowa
Ciasto piernikowe: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować.
Wkładka owocowa: Jabłka pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem, dodać do masy jajecznej. Wrzucić owoce i orzechy, wymieszać. Przełożyć do blaszki w której piekło się ciasto piernikowe. Piec w 180*C około 40 minut. 
Budynie i cukier wymieszać ze szklanką mleka i ugotować na pozostałym mleku. Do gorącego dodać masło i miksować aż całkowicie wchłonie się w budyń. Połowę gorącej masy wyłożyć na jeden blat ciasta piernikowego, przykryć wkładką z owocami, wyłożyć resztę masy i ostatni blat ciasta. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem. 


1 komentarz: