Przepis na to ciasto moja mama przyniosła z pracy. Po pierwszym zerknięciu na przepis wydawał mi się podobny do ciasta "Gargamel" (klik), ale choć oba ciasta mają trochę wspólnego to w smaku są dość różne. Ten piernik nie ma w składzie mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się na biszkoptowym cieście, nie ucieranym. Całość smaczna, zwłaszcza kiedy piernikowe blaty nasączy się herbatą z odrobiną rumu.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto piernikowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- szklanka miodu
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie przyprawy do piernika
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
na wkładkę:
- 3 jajka
- 350 g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 6 jabłek
- szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
- litr mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 6 łyżek cukru
- kostka masła
dodatkowo:
- herbata z rumem
- polewa czekoladowa
Ciasto piernikowe: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować.
Budynie i cukier wymieszać ze szklanką mleka i ugotować na pozostałym mleku. Do gorącego dodać masło i miksować aż całkowicie wchłonie się w budyń. Połowę gorącej masy wyłożyć na jeden blat ciasta piernikowego, przykryć wkładką z owocami, wyłożyć resztę masy i ostatni blat ciasta. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Super przepis, bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuń